pdzagreb Plitvička jezera jedan su od najpoznatijih i najljepših hrvatskih simbola. Taj prirodni fenomen smješten je u istočnoj Lici, između dva planinska masiva, Male Kapele i Ličke Plješivice, te na jednoj od najvažnijih cestovnih prometnica Hrvatske koja povezuje sjevernu Hrvatsku i Dalmaciju. Ime potječe od riječi “pličina” ili “plitvak” jer je voda stoljećima taložila vapnenac i nastajali su plitki bazeni (pličine ili plitvice).

Prema legendi, Plitvička su jezera nastala nakon velike suše. Teška sparina morila je mjesecima poljane i gore. Ljudi, bilje i životinje, čeznuli su za kapljicama vode, badava je narod molio i vapio, nebo se ne htjede smilovati. Nato se ukaže u dolini Crna kraljica sa svojom sjajnom pratnjom. Narod zavapiše za pomoć i kraljica se smilova, uz grmljavinu i bljesak spusti se za tinji čas silna kiša koja okrijepi ljude i životinje, polja i livade. Kiša je padala i padala, a voda je sve više rasla dok nije stvorila današnja jezera. Prvo jezero je po “prošnji” naroda za vodu nazvano Prošćansko.

Ta legenda zapisana je prije stotinjak godina i jedna je od mnogih što ih narod ispreda o nastanku Plitvičkih jezera. Voda je oduvijek, posebno u kršu, dobivala mitska obilježja, a teško da bismo igdje našli više opravdanja i motiva za legendu i mit nego ovdje na Plitvicama.

Plan izleta: Polazak na izlet je u nedjelju 25. travnja 2021. u 7 sati s parkirališta iza Lisinskog u Trnjanskoj (klikni). Vozimo se prema Karlovcu i dalje prema Plitvičkim jezerima uz jednu  pauzu.

Nakon lagane šetnje uz jezera (3-4 sata) odlazimo na zasluženi ručak (opcija), te nastavljamo prema Ranču “Dolina Jelena”. (http://www.ranch-deervalley.com/)

Nakon obilaska, druženja i hranjenja životinja, te male zakuske domaćina (1h) krećemo prema Zagrebu u koji planiramo doći oko 20 sati.

Oprema: Standardna, prema vremenskim prilikama.

Hrana: Mogućnost obroka u restoranu (navesti u prijavi) ili iz ruksaka prema vlastitim potrebama.

Cijena: Cijena izleta s prijevozom, organizacijom i uključenim ulaznicama za Plitvička jezera i Ranč “Dolina Jelena” je 160,00 kn.

Uz prijavu obavezna je akontacija od 100,00 kn uplatom na račun ili kod vodiča.

Ručak uz doplatu od 40,00 kn. (opcija, piće nije uključeno u cijenu).

Djeca do 7g ne plaćaju ulaznice, pa je cijena izleta 70,00 kn.

PRIJAVA za izlet na sastanku, srijedu 21.04.2021. od 19:30- 20:30 h kod vodiča ili na https://bit.ly/3tteGKu

Sve informacije o izletu možete dobiti kod vodiča Planinarskog društva Zagreb.

Daniela Rafaj (098-719 713) & Ivana Radić (095-57 60 563).

Zbog epidemiološke situacije broj sudionika izleta je ograničen. Svi sudionici izleta moraju se pridržavati epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite RH.

Maske su obavezne!!

NAPOMENA:  Odazivom na izlet svaki pojedinac pristupa izletu na vlastitu odgovornost i potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta, ima plaćenu članarinu, te ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvijete za sigurno sudjelovanje na izletu.