Petzeck (3.283 m) najviši vrh središnjeg dijela skupine Schober u području Hohe Tauern.
Koliba Wangenitzsee (njemački: Wangenitzseehütte) je planinska koliba u Nacionalnom parku Hohe Tauern, u austrijskoj Koruškoj. Smješteno je izravno na Wangenitzsee, najvećem jezeru grupe Schober u istočnim Alpama. Na nadmorskoj visini od 2.508 metara nadmorske visine. Nalazi se na Wiener Höhenweg-u, a opskrbljuje se žičarom iz doline Debanttal.

Polazak: 11.09.2021. u 5:30h, sa parkirališta u Trnjanskoj (iza Lisinskog).

Iz Zagreba kroz Sloveniju do tunela Karavanke. Nakon ulaska u Austriju prema Spittalu i dalje prema Lienzu (Tauern Autobahn A10 završava malo iza Spittala). Dalje se vozimo relativno lijepom i širokom cestom kroz dolinu Drave. Neposredno prije Lienza nastavljamo prema Iselsbergu i Winklernu. Cesta se počinje penjati, a zatim prema dolini Debanttal. Put prema dolini Debanttal postaje makadam, a kasnije se spaja s nešto ljepšom cestom od Nußdorf-Debanta i stižemo do većeg parkirališta (Parkplatz Seichenbrunn).

Svaki sudionik izleta treba sam za sebe osigurati nesmetano putovanju u Austriju i prijelaz slovenske granice. Sve informacije su ovdje https://bit.ly/3w3SDuo.

Opis puta:

S parkirališta nastavljamo makadamskom cestom prema Wangenitzseehütte. Naša staza i penje se preko travnate padine i vodi nas u šumu. Sa staze nakon nekog vremena imamo prekrasan pogled, posebno na planine iznad doline Debanttal. Staza desno vodi prema domu Wangenitzseehütte. Put od križanja zatim prelazi nešto strmije padine ispod vrha Feldkopfa prema istoku, nakon čega slijedi malo strmiji uspon do panjeva Untera Seescharte, a zatim se staza lagano spušta i vodi nas pored planinskih jezera Kreuzsee i Wangenitzsee do kolibe Wangenitzseehütte.

U Wangenitzseehütte večera i noćenje.

Drugi dan nastavljamo prema sjeveroistoku prema Petzeck. Nakon kratkog uspona dolazimo do označenog križanja gdje se staza odvaja lijevo prema vrhu Kruckelkopfa.

U ovom je dijelu potreban određeni oprez pri prelasku, a pomaže nam i čelična sajla. Staza se nastavlja strmo penjati i imamo sve ljepše poglede na okolne vrhove, kao i mali vodopad. Više, kad nam se staza pridruži preko Petzeckscharte, staza skreće desno i penje se stjenovitom padinom do 3.136 metara, s kojeg imamo pogled prema vrhu Petzeck. Ovdje put postaje ravniji i vodi nas preko snježnih polja prema sjeveru. U posljednjem dijelu staza ponovno postaje malo strmija i slijedi posljednji uspon na vidikovac.

Silazak do doma, odmor, osvježenje te nastavak prema dolini.

Vrijeme hoda: 6 sati.

Opskrba: Večera i doručak osigurani u domu (uključeno u cijenu) – sastoji od večernjeg menija s 3 slijeda (juhom, glavnim jelom i desertom), kao i doručkom s švedskog stola. Ruksak.

Oprema: standardna planinarska oprema sukladno godišnjem dobu, štapovi.

Prijevoz: kombi – broj mjesta ograničen.

🅿🆁🅸🅹🅰🆅🅴: do 04.09. na mobitel, WhatsApp, Messenger, SMS (091/6378-444).

Troškovi izleta: 100€ po sudioniku. Plaća se vodiču.

Povratak: u večernjim satima.

Vodič: Elvir Munjaković (091/6378 -444).

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na okolnosti na terenu.

Vaš www.pdzagreb.hr


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *