𝒮𝒿𝑒𝓋𝑒𝓇𝓃𝒾 𝒱𝑒𝓁𝑒𝒷𝒾𝓉, 𝓈𝓊𝒷𝑜𝓉𝒶 𝟥. 𝟩. 𝟤𝟢𝟤𝟣.

“Malo je jedan život za Velebit” riječi su Vlade Prpića Prpe – dobrog duha Velebita koji u nekoliko riječi opisuje raskoš raznolikosti Velebita. Raznolikost krških oblika, živoga svijeta i krajobraza bila je razlogom proglašenja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit 9. 6. 1999. g. i najmlađi je nacionalni park u Hrvatskoj. Velebit je kralježnica koja spaja sjever i jug Hrvatske.

Park je ispresijecan brojnim planinarskim stazama, od kojih je najpoznatija Premužićeva staza. Sjeverni Velebit, poput svake planine, se najbolje upoznaje pješačeći. Sav uloženi napor, znoj i pokoji žulj utisnut planinarskom cipelom zaboravit će umorni posjetitelj nakon uspona na neki od velebitskih vrhunaca. Među najpoznatijim lokalitetima Sjevernog Velebita svakako je zavižansko područje s brojnim vrhovima i svaki od njih je impresivan vidikovac. Na 1594 mnv ispod vrha Vučjak smješteni su Planinarski dom Zavižan i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, osnovana 1953. g. Posao meteoroloških motritelja već tri generacije obavljaju članovi obitelji Vukušić, koji su ujedno i domari planinarskog doma.

U neposrednoj blizini planinarskog doma ugnijezdio se među tri zavižanska vrha Velebitski botanički vrt. Osnovan 1967. g. i od tada je nezaobilazna točka za posjetitelje Parka i mjesto na kojem se može promatrati i učiti o bogatoj raznolikosti velebitskog bilja.

Nacionalni park Sjeverni Velebit ima mnogo lica. Nemoguće ih je upoznati tek za jednoga posjeta, ali jedan posjet zasigurno osigurava dolazak za drugi. www.parkovihrvatske.hr

Plan izleta: Polazak na izlet je u subotu 3. srpnja 2021. u 7 sati s parkirališta iza Lisinskog,Trnjanska (LINK). Vozimo se autocestom A1 do izlaza Otočac i dalje kroz Krasno prema Zavižanu uz jednu pauzu. Dolaskom na Zavižan pripremamo se za laganu šetnju stazama;

1. Staza Vremenske čudi Zavižana- poučna staza posvećena meteorologiji, koja povezuje parkiralište s planinarskim domom i meteorološku postaju Zavižan, te vodi dalje na sam vrh Vučjak (1644 mnv). Trajanje obilaska: 30 min

2. Od Planinarskog doma Zavižan vrlo je jednostavno uspeti se na Veliku kosu (1622 mnv) s koje se spuštamo u Velebitski botanički vrt nakon čega se kružnom stazom vračamo prema parkiralištu i autobusu.

Trajanje obilaska: do 2 sata

Ulazimo u autobus i vozimo se u Krasno na zasluženi ručak (opcija), te nakon odmora nastavljamo prema Kuterevu u posjet Velebitskom utočištu za medvjede. Povratak u večernjim satima.

Oprema: Standardna, zaštita od sunca – šeširić, krema, dovoljno vode

Hrana: Mogućnost obroka u restoranu ili iz ruksaka prema vlastitim potrebama. Cijena ručka u restoranu je 30,00 kn, dodatno po želji juha +5,00 kn, desert +5,00 kn (navesti u prijavi), piće nije uključeno u cijenu.

Cijena: Cijena izleta s prijevozom, organizacijom i uključenom ulaznicom za Nacionalni park, te donacijom za utočište je 160,00 kn. Djeca do 6g ne plaćaju ulaznicu u Park, te je cijena izleta 120,00kn.

Kako bi osigurali svoje mjesto uz prijavu je obavezna akontacija od 100,00 kn uplatom na račun ili kod vodiča.

Prijava za izlet na sastanku, srijedom od 19:30- 20:30 h kod vodiča ili na LINK. Sve informacije o izletu možete dobiti kod vodiča Planinarskog društva Zagreb. Daniela Rafaj (098- 719 713) i Ivana Radić (095- 57 60 563)

Zbog epidemiološke situacije broj sudionika izleta je ograničen. Svi sudionici izleta moraju se pridržavati epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite RH. Maske su obavezne!!

Categories: Istaknuto