slika sa ferrycroatia.com

Polazak: 01.10.2021. u 04:00h, sa parkirališta na Trnjanskoj (iza Lisinskog). Vozimo se prema Splitu na trajekt u 10.00h.

DAN 1.   dolazak na Vis, upoznavanje grada Visa i kupanje

Dolazak na Vis, smještaj te ako je vrijeme povoljno na sjeveroistočnoj strani otoka, nalazi se uvala Parja u kojoj bi se kupali. Parja je stalno naseljena sa nekoliko obitelji, a ustvari je pravi mali raj za odmor i opuštanje, od Visa udaljena 2,4 kilometra od asfaltiranom cestom. Borova šuma, mediteransko raslinje, vinogradi, masline i kristalno čisto more obilježja su ove mirne uvale.

Ako vrijeme ne dopusti kupanje onda ćemo prema Viškom muzej, arheološki lokalitet Martvilo, rimske terme i šetnja do Kuta).

DAN 2. planinarski izlet preko brda Huma do Komiže i večera

VIS – ŽENA GLAVA – HUM – KOMIŽA

Cestom iz Visa u smjeru Komiže, na polovici puta nalazi se raskršće prema selima Žena Glava i Borovik. Krajolik je ispunjem brdima, maslinicima i vinogradima, a jedino što ga prekida je ova uža asfaltirana cesta, kao da je tu isključivo i jedino kako biste prošli kud trebate.

Odvajamo se na raskrižju prema Žena Glavi u smjeru Borovika, te će nas cesta odvesti serpentinama do proširenja gdje započinjemo uspon prema (skoro) najvišoj točki otoka.

Pravo mjesto prepoznat ćemo po širokim kamenim stepenicama – njih 275 povest će nas najprije do jedne manje, a zatim do ‘prave’ Titove špilje. 

Iako pristup do samog vrha nije moguć, jer se na njemu nalazi žicom okružena radarska postaja koja je čuvani vojni objekt, kontrolna točka postavljena je na kapelici Svetog Duha u neposrednoj blizini.

S prekrasno uređenog vidikovca kraj crkve se sv. Duh za lijepog se vremena pruža se spektakularan pogled na grad Komižu, ali i na otoke Biševo s Modrom špiljom, Ravnik s Zelenom špiljom te Sv. Andrija, otočić Brusnik, Jabuka i Budihovac.

Od Sv. Duha spuštamo se strmo prema polju Brojkovica pa Težačkom cestom do Komiže.

Cijeli izlet traje 4-5 sati hoda, a na putu treba savladati visinsku razliku od 550 metara. Silazak po kamenitom terenu zahtijeva dodatni oprez.

Na izlet treba ponijeti dovoljno vode i hranu za terenski ručak (iz ruksaka).

DAN 3. izlet na otok Biševo i povratak u Zagreb

Transfer brodom do Mezoporta na otok Biševo pa razgled Modre špilje. Hodanje do uvale Porat (50min) i ako radi restoran kava, ako bude vremena može i kupanje (plaža u Portu je prekrasna) te povratak brodom na Vis.

Opskrba: drugi dan ručak iz ruksaka, a inače polupansion (doručak, večera) u hotelu ISSA na Visu.

Oprema: Standardna planinarska oprema sukladno godišnjem dobu, štapovi.

Prijevoz: minibus – broj mjesta ograničen na 35.

🅿🆁🅸🅹🅰🆅🅴: do 26.09. molim na LINK ZA PRIJAVU (ili alternativno WhatsApp) a akontacije najkasnije do 29.09. Prednost imaju članovi Planinarskog društva Zagreb.

TROŠKOVI ZA PUTOVANJE I NOĆENJE: 1.100kn (IBAN društva): HR6823400091111118679, PBZ Akontacija: 600kn.

Usluge sadržane u cijeni: prijevoz Zagreb – Vis – Zagreb, prijevoz trajektom do Visa i natrag, 2 noćenja s polupansionom, povratni transfer brodom do Biševa.

OPCIJA: večera u Konobi Roki’s, 135kn večera po osobi (peka janjetina-teletina), piće nije uključeno. Individualni prijevoz kombijima od strane konobe moguć (od Visa do konobe). pogledaj konobu

Povratak: u nedjelju u večernjim satima.

Vodič: Elvir Munjaković (091/6378-444).

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na okolnosti na terenu.

Vaš www.pdzagreb.hr