Klek (slika A.Čaplar)

Klek je istaknuta planina na istočnom rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana. Padine su mu od podnožja pa do 1000 metara pokrivene šumom, dok se ispod planine prostire više širokih livada. Međutim, pozornost promatrača, s koje god se strane prilazi Kleku, privlači vršna 200 metara visoka stjenovita glava. Stijene su mjestimice okomite, pa i prevjesne, i zato je Klek ujedno i popularno alpinističko penjalište. Gledan s juga, Klek se doimlje se kao usnuli div, kojemu su stijene Klečice noge, a vršna stijena glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima, pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klek i Ogulin su odigrali značajnu ulogu u povijesti hrvatskoga planinarstva i alpinizma, pa se obris Kleka nalazi u znaku Hrvatskog planinarskog saveza.

Polazak: 20.11.2021. u 7:00 h, sa parkirališta u Trnjanskoj (iza Lisinskog).

Autobusom ćemo se uputiti do Ogulina, gdje ćemo pogledati Đulin ponor i popiti jutarnju kavu, a zatim će nas autobus odvesti dalje prema Kleku.

U Ogulinu je planiran obilazak Zavičajnog muzeja koji u svom postavu ima alpinističku zbirku.

Nakon obilaska muzeja ( cca 30 min.) odlazimo do sela Bjelsko (625 m). Bjelsko je udaljeno od Ogulina desetak kilometara.

OGULIN (323 m) je slikovit grad pod Klekom na razmeđi Like i Gorskog kotara. Središte Ogulina čine park kralja Tomislava i Frankopanska utvrda s početka 16. stoljeća, u kojoj je danas zavičajni i alpnistički muzej. Nasuprot Frankopanske utvrde, u samome središtu grada, nalazi se 50 metara dubok Đulin ponor. Svoje ime ponor je dobio po kćeri gradskog kapetana koja se, prema predaji, zbog nesretne ljubavi bacila u nj. Đulin ponor ujedno je jedan od ulaza u špiljski sustav Đula–Medvedica. Podzemni kanali toga sustava duži su od 16 km i čine najveći špiljski sustav u Hrvatskoj. U Đulin ponor neposredno ispod tvrđave ponire rijeka Dobra, koja ponovno izvire kod Tounja.

Iz sela Bjelsko kreće uspon na Klek. Uspon je razmjerno strm, ali je relativno kratak. Nakon 50′ uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma Klek (1000 m) pod vršnom stijenom. Uspon od doma na sam vrh (1181 m) traje 30′, a na usponu se treba mjestimično koristiti i rukama (postavljene su sajle za osiguranje). S vrha se pružaju lijepi vidici prema Ogulinu i jezeru Sabljacima, Bjelolasici, Risnjaku, Bijelim stijenama, za lijepog vremena čak i do slovenskih Alpi. Pogled posebno privlače slikovite stijene Klečice. S vrha se spuštamo istim putem odnosno nastavljamo prema Klečicama (1062 m).

PL. DOM »KLEK« (1000 m) nalazi se na hrptu Kleka, na vrhu strmih šumovitih padina, a neposredno ispod goleme klekove vršne stijene. Dom je otvoren i opskrbljen u dane vikenda, kada u domu dežuraju članovi HPD »Klek« iz Ogulina. U domu se može dobiti hrana i piće. Od doma se pruža lijep vidik prema Ogulinu.

Vrijeme hoda: 

Bjelsko – pl. dom Klek – vrh Klek – Klečice (1.50 h)

Klečice – pl. dom Klek – Bjelsko (1.20 h)

Oprema: Standardna planinarska oprema sukladno godišnjem dobu, štapovi, naglavna svjetiljka, slojevita odjeća

Prijave: do 18.11. – https://bit.ly/3bYD6EB ili mobitel, WhatsApp, Messenger, SMS.

Troškovi izleta: cijena 150kn po sudioniku, uplatiti na račun društva do 17.11. na IBAN: HR6823400091111118679 – PBZ

Povratak: u večernjim satima.

Vodič: Elvir Munjaković (091/6378-444)

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na okolnosti na terenu.

Vaš PD Zagreb