Polazak: 29.01.2022. u 6:00 h, sa parkirališta u Trnjanskoj (iza Lisinskog). Vozimo se prema Kvarneru i otoku Krku sa stajanjem na odmorištu Ravna gora. Na Krku se vozimo do prijevoja Treskavac.

gorja.net

OPIS:

U planu je polukružna tura poznatija kao Vaclavov grebenski put koji započinje na spomenutom prijevoju Treskavac, a završava u Baškoj. Staza u početku dijelom prolazi kroz šumu do izlaska na kamenjar i golet koja nas čeka u ostatku ture.Uspon je planiran preko Velog vrha nakon kojeg treba nastaviti uspon do najvišeg Krčkog vrha Obzove, sa kojega se otvaraju neometani vidici u svim smjerovima. Sa ovog vrha se vidi gotovo cijeli nastavak našeg puta po ovoj grebenskoj stazi.

Planinarska staza se u nastavku spušta malo u terensku depresiju sa nekoliko vrtača, da bi se u nastavku uzdizala prema vrhu Zminja. Ovaj dio uspona je lagan i relaksirajući.U nastavku pješačenja, od vrha Zminja pješačka staza vodi prema vrhu Veliki Hlam. Od njega do vrha Vorganj, pješačka staza vodi po grebenu sa jako lijepim vidicima na Rab, Goli otok, preostali dio Krka i gotovo cijeli masiv Velebita. Čitav ovaj dio je pretežno kameniti sa tu i tamo pokojom manjom livadom.

Produžujemo dalje do vrha Bag s kojeg je najljepši pogled na grad Bašku u koji se spuštamo do našeg prijevoza.U slučaju da ne bi bilo moguće organizirati da nas prijevoz čeka u Baškoj (ovisi o broju prijavljenih na izlet) planiran je uspon sa prijevoja Treskavac na Obzovu i Veliki Hlam te nazad istim putem.

VRIJEME HODA: 5-6 sati, duljina staze je cca. 16km sa 500 mnv uspona.

OPSKRBA: iz ruksaka.

OPREMA: standardna planinarska oprema sukladno godišnjem dobu, gojzerice, štapovi, naglavna svjetiljka.

PRIJEVOZ: ovisno o broju prijavljenih.

PRIJAVE: do 26.01. direktno kod vodiča, na mobitel, WhatsApp, Messenger, SMS.

Troškovi izleta: 180 kn po sudioniku, uplatiti do 27.01. na račun društva: HR6823400091111118679

Povratak: u večernjim satima.

Vodič: Zvonko Tupek (091/193-1335)

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na okolnosti na terenu.