Polazak: U subotu, 05.03.2022. u 05:00h s parkirališta iza Lisinskog (Trnjanska).

Opis: Krećemo iz Zagreba u ranim jutarnjim satima, vozimo se autocestom u smjeru Zira. Zir je osamljeno brdo sa stjenovitim vrhom u sredini Ličkog polja, atraktivnog izgleda koja se nalazi uz samu autocestu A1, a vrh se nalazi na 850 m nadmorske visine. Napuštamo autocestu i vozimo se do zaseoka Trkulje, gdje započinje naša tura. Staza nas vodi prvo makadamskim putem, a zatim kroz šumu izlazimo na kamenjar koji nas vodi na sami vrh. Zahvaljujući osamljenom položaju, s vrha Zir se pruža jedan od najimpresivnijih vidika na Velebit u gotovo cijeloj njegovoj dužini.

Nakon kratkog uživanja na vrhu, vraćamo se prema prijevozu i nastavljamo putovanje prema mjestu Karin. U Karinu nastavljamo svoj planinarski put kroz kanjon rijeke Bijele. Rijeka Bijela je krška rijeka čije korito u ljetnim mjesecima često presuši, stoga treba iskoristiti priliku za obilazak i uživanje u njenim ljepotama.

Rijeka Bijela izvire unutar špilje na oko 180 m nadmorske visine, teče kanjonom u duljini od oko 3000 metara te utječe u Karinsko more. Kanjon rijeke je krševit, a karakterističan je po jednolično obojenim sedrenim sedimentima. Popet ćemo se na vrh Pržun (351 mnv) koji se nalazi iznad samog izvora rijeke, a s kojeg se pružaju predivni vidici na kanjon rijeke i okolicu.

Istim putem se vraćamo do prijevoza i slijedi povratak u Zagreb. Povratak u Zagreb u kasnim večernjim satima.

Vrijeme hodanja: 6 – 7h

Opskrba: iz ruksakaOprema: Standardna planinarska oprema u skladu s vremenskim uvjetima, GOJZERICE SU OBAVEZNE, obavezno uzeti suhu obuću za vožnju nakon izleta

Prijevoz: autobus

Cijena prijevoza: 200kn (uplatiti na IBAN Društva IBAN: HR6823400091111118679, PBZ, opis: doprinos društvu Zir)

VODIČ: Brankica Bračun (091 760 7603)

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na okolnosti na teren

Fotografije: Zir: Lovinački turistički forum (https://lovinac-lika.hr/lokalne-znamenitosti/posjeti/zir)

Kanjon rijeke Bijele: Ilija Karjaković Photography (https://photoshootingworld.com/)

PD ZAGREB