14. i 15.5. 2022. Baške Oštarije II. (Butinovača, Visibaba, Veliki Sadikovac)

Polazak na izlet, standardno u 6.00. Sad smo se već naviknuli na rana buđenja, nitko ne kasni,
nekoliko minuta do 6 već su svi u autobusu na svojim mjestima. Pravi smo školarci, nema što! Tko će
pisati izvješće s ovog izleta, pitanje je sad. Petra strpljivo čeka da se netko javi i preuzme tu
odgovornost. Svi šute i gledaju oko sebe tko će podići ruku. Ajde, Lucija, zašto ne bi ti ovaj puta?
Rano mi je jutro, pa razmišljam ima li još neka Lucija u autobusu. Ispada da nema, to sam ja.

Krenuli smo iz Trnjanske i lagano se vozili prema Baškim Oštarijama, gdje nas autobus ostavlja ispred planinarskog doma Prpa. Neki su tu već bili, a ja sam danas prvi puta, pa zujim okolo i upijam svu ljepotu prirode i malih bungalova za spavanje. Priroda je prekrasna, a Prpa je zamislio dom kao mjesto druženja, dobrih vibracija i ugodnog odmora u miru i tišini. Nakon što se ekipa smjestila u sobe i ostavila višak stvari, krenuli smo u našu dogovorenu turu. Kod Prpe živi i Bella kradljivac čarapa i ostalih zanimljivih stvari, pa ako planirate posjet – držite svoje stvari na sigurnom ako se ne želite igrati lovice s Bellom.

Prvi dan krenuli smo prema vrhu Butinovača (1127mnv) s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolne vrhove i kukove. Nakon Butinovače smo se uputili sjevernije prema vrhu Visibaba (1160mnv) koji je meni osobno bio najljepši vrh ovog izleta. Odavde se vidi otok Pag u cijeloj dužini, a pogled na plavetnilo mora s jedne strane te umirujuće zelene šume s bijelim kamenim vrhovima i kukovima jednostavno odmara i puni dušu.

Pri povratku na planinarski dom Prpa počela je priprema roštilja. Svatko je na sebe preuzeo neki zadatak i svi su radili marljivo kao mali mravi. Cure su pripremale povrće i postavljale stol, a dečki su se grijali kod vatre. Najeli smo se, podružili i već u 22 bili u krpama. Kreveti su udobni, s pravim madracima i jastucima. Na domu postoji i kupaonica s toplom vodom pa su se neki imali priliku i malo osvježiti, a neki su se jednostavno proluftali na zraku!

Sljedeće jutro, buđenje, doručak (roštilj od jučer), kava i polazak na novu turu preko livade Sladovača prema hostelu u Baškim Oštarijama.

Usput smo napravili još nekoliko pauza, te smo na jednoj vježbali čvorologiju (to nam je vrlo važno za izlazak na ispit!). Na ovom izletu svi smo utvrdili da je hidratacija vrlo važna, da trebamo nositi više vode i redovito piti. Umorni i pregrijani, ali sretni okrijepili smo se u hostelu. Neki su i ovaj puta posjetili hvaljenu siranu Vegium.

Nakon toga smo otišli autobusom do Prpe, pokupili ostatak svojih stvari, pozdravili se s novom ekipom planinare koje su tek čekali novi usponi, te smo se pripremili za polazak u Zagreb.

U autobusu nam je bilo vruća atmosfera, što zbog vrućine u nama od sunca, što zbog klime u autobusu koja se jače osjetila u zadnjem dijelu, a što zbog veselja i dobre zezancije naših školaraca. Naravno da se u jednom trenu većina ekipe preselila u stražnji dio autobusa, te smo zabavljali uz pričanje viceva, pjevanje pjesama i ugodne razgovore. Vratili smo se u Zagreb punog srca uspomena i prepuni dojmova koji će se još dugo prepričavati.

Lucija Vičić, polaznica OPŠ 2022