Opis:

Kamenjak (KT HPO 838 m) je mala osamljena skupina strmih litica koje vidimo vozeći se od Gornjeg Jelenja prema Rijeci. U tom slikovitom hrptu ističu se tri vrha- najviši srednji, glavni vrh Kamenjak (837 m), najljepši jugoistočni Mali Kamenjak (771 m) i najniži zapadni (685 m).

Uspon je lagan po dobro sačuvanoj mulatijeri koja je izgrađena u vojne svrhe u vrijeme kad je ovo područje bilo granično područje s Italijom.

Park šuma Golubinjak je velika zelena čistina okružena stablima crnogorice koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena. Proteže se na 51 ha zaštićenog područja, a zanimljivost je svakako i Kraljica šume koja svojom veličinom oduzima dah. U pitanju je divovska jela, stara više od 250 godina i ide u visinu čak 35 m, a široka je nevjerojatnih 140 cm.

Plan izleta:

Polazak u 7 sati s parkirališta iza Lisinskog (Trnjanska cesta), vozimo se prema zaseoku Kamenjak između Gornjeg Jelenja i Rijeke s pauzom na Ravnoj Gori.

Uspon je po uređenoj stazi i do vrha bi trebali stići za 1 sat. Nakon kraćeg odmora ispenjat ćemo i Mali Kamenjak gdje ćemo uživati u pogledima na Gorski kotar, Kvarner i Grobničko polje.

Nakon duže pauze spuštamo se do prijevoza i nastavljamo do Park šume Golubinjak. Nakon dogovorenog ručka i razgleda uz stručno vođenje slijedi povratak u Zagreb u koji planiramo doći u večernjim satima

Vrijeme hodnje: 3 sata

Opskrba: Na turi iz ruksaka, mogućnost ručka u restoranu

Oprema: Standardna planinarska oprema u skladu s vremenskim prilikama, čvrsta planinarska cipela

Prijevoz: Ovisno o broju prijavljenih auto / kombi / bus

Troškovi izleta: Cijena izleta formirati će se prema broju prijavljenih ovisno od prijevoznom sredstvu

Ostali troškovi: Ulaznica u Park šumu

Prijave: kod vodiča do srijede 23.3. pozivom na broj: Daniela Rafaj 098 719 713; Ivana Tupek 095/576 05 63

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjena programa izleta obzirom na okolnosti na terenu.