𝙳𝚘š𝚊𝚘 𝚓𝚎 𝚛𝚎𝚍 𝚒 𝚗𝚊 𝚞𝚜𝚊𝚖𝚕𝚓𝚎𝚗𝚞, 𝚜𝚝𝚛𝚖𝚞 𝚟𝚊𝚙𝚗𝚎𝚗𝚊č𝚔𝚞 𝚜𝚝𝚒𝚓𝚎𝚗𝚞 𝚙𝚘 𝚔𝚘𝚓𝚘𝚓 𝚒𝚍𝚎𝚖𝚘 𝚐𝚛𝚎𝚋𝚎𝚗𝚊𝚛𝚒𝚝𝚒.

Veliki Kamenjak (838mnv.) je intrigantna osamljena i vrlo strm vapnenačka stijena na istočnom dijelu Grobnišćine, uz staru cestu Lujzijanu prema Gornjem Jelenju, a vidi se i sa autoputa koji prolazi južno. Čine ga tri kamene glave (vrha) koje strše iznad pojasa vegetacije od kojih je najviša glavni vrh Veliki Kamenjak (838m) , zapadni (685m) i jugoistočni Mali Kamenjak (771m) koji je najslikovitiji i pruža odličan vidik.

Meni vrlo interesantan dio je onaj lingvistički tj. lokalizam za Veliki Kamenjak (a u ovom slučaju osamljen) je Vela Kamičina i zvuči vrlo autohtono i uvjerljivo.  

POLAZAK sudionika je u 06:30, na Trnjanskoj, (na uobičajenom mjestu). https://bit.ly/3djDw8M

Busom u smjeru Rijeke. Izaći ćemo na Vratima ili na naplatnim kućicama Kikovica. Vozimo se još petnaestak minuta da točke s koje krećemo tj. do zaselka Kamenjak. Zaselak Kamenjak kod kamenog zida (burobrana) – 15 km udaljeno od Rijeke na staroj cesti Rijeka – Zagreb (n/v 545 m).  

Greben Kamenjaka pruža se dinarskim smjerom sjeverozapad-jugoistok u dužini 1,5 km. Na njegovom hrptu ističu se tri karakteristična vrha: glavni vrh V. Kamenjak ili V. Kamičina (838 m), bezimeni srednji vrh (787 m viši je 20 m od M Kamenjaka, ali nije planinarski obrađen), te M. Kamenjak ili M. Kamičina (767 m), koji je najatraktivniji i s najljepšim pogledom, a njegove strme litice s jugoistočne strane omogućavaju alpinističko penjanje.

Ishodišna točka za uspon po grebenu Kamenjaka je burobran kod istoimenog zaselka Kamenjaka na staroj cesti Rijeka – Zagreb. Tu je veće asfaltirano proširenje s desne ceste uz burobran – mogućnost parkiranja nekoliko automobila. Na početku kamenog zida – burobrana započinjemo uspon po grebenu. S ceste od zida – burobrana sa zapadne strane ulazimo direktno u kamenjar i nisko šumsko raslinje. Na tom dijelu važno je pronaći najlakši mogući prolaz kroz gustiš i poveće odvojene kamene grote. Nakon stotinjak metara izaći ćemo na planinarski put koji dalje vodi na Mali Kamenjak.

Nastavljamo 20-tak m hoda po njemu, a potom skrećemo ulijevo i od tu ulazimo na kameniti dio grebena. Na izlasku na greben vrh Velog Kamenjaka se lijepo vidi. Na zahtjevnijem dijelu spusta se u vrtaču, gdje ćemo izaći na planinarsku stazu (orijentir cisterna za vodu). Slijedimo dalje planinarsku stazu do bunkera. Nakon kraće pauze, kod bunkera napuštamo planinarsku stazu i nastavljamo oštrim usponom direktno prema vrhu Veliki Kamenjak.

Na tom dijelu uspona otvaraju se lijepi vidici prema Malom Kamenjaku, Učki, Riječkom zaljevu i otocima. Podno samog vrha dolazimo na vidikovac na kojem se nalazi građeno udubljenje slično bunaru, koje je služilo kao vojno spremište. Pored toga nalazi se betonirano udubljenje s izlazima za osmatranje, koje je služilo i kao rov. S ovog vidikovca pogledi su jednako lijepi kao i s vrha V. Kamenjaka. Do ovog vidikovca vodi i planinarska staza, po kojoj se može doći na vrh.  No, mi ćemo ići grebenom do samog vrha Veliki Kamenjak.

Nakon hodnje idemo u spilju Lokvarku u Fužinama (cijena ulaznice 40kn). Duljina zasad otkrivenog dijela spilje iznosi 1179 metara, a dubina 275 metara. Temperatura unutar spilje kreće se u rasponu od 7 do 9 stupnjeva.

I na kraju zasluženo idemo u Park šumu Golubinjak (zaštićena 1955.) koja je idealna za opuštanje i uživanje u ljepoti prirode. Velika zelena čistina okružena stasitim stablima crnogorice koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena, a sve na površini od 51hektar. Imaju ugostiteljski objekt u kojem nude gulaš 50kn ili fažol/grah 35kn. Ulazak u Park je inače 20kn, ali ako jedemo kod njih ulazak može biti gratis.

Vrijeme hodnje: 4h

  • Oprema: standardna planinarska – topla višeslojna odjeća, štapovi, rukavice, kapa.
  • Hrana: iz ruksaka/park šuma Golubinjak.
  • Prijevoz: bus.
  • Prijave: na linku ili WhatsApp, broj mjesta ograničen.

Povratak u večernjim satima.

Vodič. Elvir Munjaković