Da planinarenje pozitivno utječe na fizičko i mentalno zdravlje to već i ptice na grani znaju. Ako ste ikad planinarili sigurno ste prilikom ”osvajanja” vrha ili po povratku u dolinu osjetili hiker’s high, a to je osjećaj koji je teško opisati. Osjećaj tijekom kojeg ste svjesni fizičkog umora, ali ste istovremeno sretni i mirni. Upravo nam taj osjećaj omogućava se poboljšamo fizičko zdravlje, ali i poboljšamo samopouzdanje i samopoimanje. 

Međutim kako planinarenje utječe na djecu? Osjećaju li i oni hiker’s high? Planinarenje prvenstveno pozitivno utječe na fizički rast i razvoj djece. S obzirom da živimo u društvu koje sve češće podliježe sjedilačkom načinu života i djeca se manje kreću. Planinarenjem djecu potičete na fizičku aktivnost te odgajamo generacije koje će izbjeći sjedilački način života. Planinarenje također pospješuje rast mišića, potiče razvoj srca i pluća te stimulira probavu i poboljšava apetit.

S obzirom na okolnosti koje živimo i usmjerenost tehnologiji sve manje djece na ulicama igra graničara, lovice i slične igre te imaju teškoća s motoričkim planiranjem radnji. Planinarenjem se potiče motorički razvoj i motoričko planiranje, poboljšava se razvoj fine motorike te se poboljšavaju balans i koordinacija tijela. Planinarenje kod djece također pozitivno utječe na socijalne vještine, interakciju i komunikaciju. U doba pandemije je socio-emocionalni razvoj kod djece znatno pogođen, a upravo to možete promijeniti planinarenjem s njima. Planinarenje pozitivno utječe na sliku tijela i samopoštovanja kod djece. Također potiče interakciju s vršnjacima te poboljšava grupne vještine. Između ostalog također poboljšava i obiteljske odnose.  Ako kod djeteta vidite manjak pažnje i koncentracije, ugasite sve ekrane i odvedite ga na planinu jer će tamo poboljšati i te vještine. Te na samom kraju planinarenjem će djeca naučiti poštivati prirodu i živjeti u skladu s prirodom.

Josipa Blažević, mag. rehab. educ.