Godina je brzo proletjela i došlo je vrijeme da proslavimo prvi rođendan PD Zagreb! Svi smo u nevjerici zastali kada je došlo vrijeme za planiranje rođendanskog izleta. U godinu dana djelovanja, uspjeli smo okupiti značajan broj zaljubljenika u planinarenje, ostvariti brojne društvene izlete te uspješno održati svoju prvu Opću planinarsku školu.

Zaista smo imali razloga za slavlje. Međutim, i korona je imala svoje planove pa nam je poremetila raspored, te se rođendanski izlet Društva morao odgoditi s planiranog datuma i godišnjice osnivanja PD Zagreb, 18.12.2021., na prvi slobodni vikend u novoj godini.

Za destinaciju izleta odabrana je Viševica, predivan izdvojeni vrh na jugu Gorskog kotara, s kojeg se pružaju predivni vidici.

Vodič Zvonko odredio je da krećemo u subotu, 8.1.2022. godine. Okupilo nas se 13, smjestili smo se u kombi i auto te krenuli na put. Uz obavezno stajanje na kavi u Ravnoj gori, nakon nekoliko sati vožnje stigli smo na početak planinarske staze. Parkirali smo u blizini Vagabundine kolibe u Ravnom, na parkiralištu na samome početku planinarske staze.

Dočekao nas je snijeg, a zbog hladnoće smo svi brže-bolje obukli još koji sloj odjeće, spremili se i krenuli na put. Iako je prognoza obećavala da ćemo se smrznuti s temperaturama u minusu, nebo je bilo skroz vedro i sunce nas je pošteno grijalo, pa je uspon bio ugodan. Nakon malo više od 2 sata hodanja, stigli smo na vrh Viševicu. Zbog vedrog i sunčanog vremena, pružio nam se pogled na okolne vrhove Velebita, Risnjaka, Učke… Dan kao naručen!

Pošto je ovo ipak bio rođendanski izlet, a razloga za feštu imamo, vodič Zvonko se pobrinuo za šampanjac kojim smo se počastili na vrhu. Uz zdravice i želje da nam 2022. godina bude jednako
uspješna, pa i bolja, prigodno smo proslavili rođendan Društva, a Zvonko je slavio što se popio sav šampanjac, pa je ruksak ipak bio lakši na spustu.

Slijedio je spust po istoj stazi natrag do prijevoza. Hodanje je bilo ugodno, isto kao i na usponu, jer smo imali lijepi pogled na okolicu, a šuma je bila prekrivena snijegom, pravi zimski ugođaj. Već gladni, došli smo do auta i kombija s klopom u mislima. Brzo smo se presvukli i potrpali u prijevoz te se zaputili u Vrata. Tamo smo se počastili finom pizzom u lokalnoj pizzeriji, odmorili se od uspona te se zaputili doma, u Zagreb. Vratili smo se u večernjim satima i zaključili da jedva čekamo idući rođendan 🙂

Petra G.